Selamat Datang ke Weblog Dr Asmadi Mohamed Naim 'Nazil al-Qadah'

أهلا وسهلا ومرحبا بكم إلى موقع إلكتروني للدكتور أسمادي محمد نعيم نزيل القدح باللغة الماليزيةMonday, 1 December 2014

Muhaddithin dan ulama hadis

Sidang pembaca sekalian,

Syarat-syarat menjadi ulama hadis atau syekhul hadis banyak. Antaranya menghafal ribuan hadis termasuk sanadnya sekali. Disamping mempunyai segala kebolehan berbahasa Arab dan ilmu alat yang lain.

Cuma sekarang ni, sesiapa yang handal cari hadis dlm maktabah Syamilah, dan mencari rijalnya melalui maktabah tersebut, sudah merasakannya sebagai pakar hadis. Atau bila menguasai hukum hadis yang disampaikan oleh Albani, maka sudah merasai menjadi Syeikhul hadis.

Walhal Rasulullah SAW memberikan isyarat:

إن الله ﻻ يقبض العلم إنتزاعا ينتزعه من الناس ولكن يقبض العلم بقبض العلماء حتى إذا لم يبق عالما إتخذ الناس رؤوسا جهاﻻ فسئلوا فأفتوا بغير علم فضلوا وأضلوا
Bahawasanya Allah tidak mengangkat ilmu secara tiba-tiba, tetapi Dia mengangkat ilmu dengan dimatikan ulama sehingga tiada orang-orang alim, maka orang ramai akan mengangkat pemimpin (agama) yang jahil, maka apabila mereka (pemimpin agama) ditanya (oleh orang2 jahil), dan mereka berfatwa tanpa ilmu, dan mereka sesat dan menyesatkan..

Sudah ramai sekarang mufti-mufti fb, wassup dan google. Hanya bergantung kehandalan membuka program2 komputer seperti maktabah Syamilah yang tidak sunyi dari diubah dan merasai diri adalah mujtahid mutlaq.

Allah al-Musta'an..

No comments:

Post a Comment