Selamat Datang ke Weblog Dr Asmadi Mohamed Naim 'Nazil al-Qadah'

أهلا وسهلا ومرحبا بكم إلى موقع إلكتروني للدكتور أسمادي محمد نعيم نزيل القدح باللغة الماليزيةSaturday, 23 March 2013

ALLAMAH Al-BUTI- UMMAH KEHILANGAN ULAMA BESAR
Assalamu alaikum warahmatullah

Para pembaca semua,

Jumaat semalam saya mendapat perkhabaran bahawa Ulama Besar Ahlussunnah al-Allamah al-Syaikh Saeed Ramadhan al-Buti telah terkorban pada hari Khamis, 21 Mac 2013, kerana dibom oleh 'suicide bomber' di Masjid Iman, Syria tempat yangd ia melazimi mencurahkan ilmunya. Seseorang manusia tidak seharusnya dibunuh kerana perbezaan pandangan, apatah lagi dilakukan di dalam rumah Allah SWT.

Saya bukanlah murid yang menitip ilmu secara terus daripadanya, tetapi saya mengutip ilmunya daripada guru-guru yang menggunakan kitab-kitab beliau dan saya sentiasa mengikuti perkembangan Mujaddid ini, bahkan saya adalah pengagumnya disebabkan tajamnya penulisan beliau dalam membahaskan sesuatu isu.

Semoga Allah SWT menyelamatkan ramai lagi ulama-ulama besar Ahlussunnah yang masih bertahan di bumi Syria seperti al-Syakh Wahbah al-Zuhayli dan lain-lain. Pada keadaan ni, sekiranya mereka menyebelahi mana-mana pihak, mereka akan berada di dalam keadaan bahaya. Kedua-dua pihak sanggup membunuh mana-mana ulama yang menyatakan sokongan secara nyata.

Semoga Allah SWT mencucuri rahmat ke atas al-Syahid di atas segala ilmu dan perjuangannya sejak beberapa dekad.

Al-FATIHAH

No comments:

Post a Comment