Selamat Datang ke Weblog Dr Asmadi Mohamed Naim 'Nazil al-Qadah'

أهلا وسهلا ومرحبا بكم إلى موقع إلكتروني للدكتور أسمادي محمد نعيم نزيل القدح باللغة الماليزيةWednesday, 23 October 2013

TAHNIAH NEGARA BRUNEI DARUSSALAM

Assalamu alaikum warahmatullah
    
Rasa penuh kesyukuran dan gembira kerana undang-undang Syariah mendapat tempat di bumi Brunei. Kita doakan Brunei Berjaya melaksanakannya dan menjadi contoh untuk Negara-Negara Islam yang lain.

Melaksanakan hukum jenayah mengikut Syariah, bukan suatu kerja mudah, demikian juga melaksanakannya juga bukanlah suatu kerja mudah. Semoga Brunei, pemimpin dan rakyatnya berjaya mengaplikasinga dengan baik dan adil. Lihat berita di bawah atau klik  tajuk di atas atau link di bawah untuk terus ke Utusan Malaysia.

Selamat membaca.


BANDAR SERI BEGAWAN 22 Okt. - Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah, hari ini mengumumkan penguatkuasaan hukum Hudud di negara ini, termasuk melaksanakan hukuman potong tangan ke atas pencuri dan rejam terhadap kesalahan zina.

Jelasnya, undang-undang yang dikenali sebagai Kod Penal Syariah itu, diwartakan, hari ini selepas beberapa tahun diteliti dan dikaji.

Sebelum ini, Sultan Hassanal dalam ucapannya pada satu majlis tertutup di sini pada 10 Oktober lalu berkata, pelaksanaan undang-undang Islam berlandaskan Syariah itu bakal dikuatkuasakan secara berperingkat-peringkat dalam tempoh enam bulan.

Peraturan lain yang bakal dilaksanakan termasuk hukuman sebat ke atas pesalah yang melakukan pengguguran dan minum arak.
"Dengan rahmat Allah, mudah- mudahan penguatkuasaan undang-undang ini akan memenuhi tanggungjawab kita kepada Allah swt.
"Saya berharap undang-undang ini boleh mengukuhkan pengaruh Islam di Brunei yang majoritinya didiami penduduk Islam," katanya.

Negara yang kaya dengan sumber minyak itu dihuni kira-kira 400,000 penduduk dan 70 peratus daripada mereka merupakan penganut Islam dan selebihnya Kristian, Buddha dan agama lain.
Brunei sebelum ini menguatkuasakan gabungan dua sistem peraturan iaitu mahkamah berdasarkan undang-undang Britain untuk kes sivil dan undang-undang Syariah bagi kes peribadi dan isu keluarga.

Kerajaan Brunei turut melarang penjualan dan pengambilan alkohol serta menyekat aktiviti keagamaan dan perayaan agama lain daripada diadakan secara terbuka. - AGENSI


Lihat: http://utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131023/lu_01/Brunei-laksana-hukum-Hudud#ixzz2iaJjK2Uw

No comments:

Post a Comment